Taekwondo

Taekwondo är en koreansk kampsport och självförsvarskonst. Namnet översätts till ”fotens och handens väg”. Stilen fokuserar på stående strid och är känd för sina höga sparkar, men inkluderar även en uppsjö handtekniker. Det finns flera olika grenar inom taekwondo – Eskilstuna Taekwondo tillhör Kukkiwon/WTF.

Historia
Kampsporten utvecklades under 1940-talet, som en kombination av äldre koreanska kampstilar och karate. Taekwondon spred sig till Sverige 1975 via Grandmaster Lim Won-Sup, som även tillsammans med Patrik Abrahamsson grundade Eskilstuna Taekwondo 1989.

Tävling
Sedan 2000 är WTF-Taekwondo en olympisk gren, i form av fullkontaktssparring, även kallat Kyorugi. Grenen liknas vid fysiskt schack, då den kräver styrka, smidighet och kvicka reflexer, men även slipad taktik och strategi. Man kan även tävla i uppvisningsmönster, så kallad Poomsae.

Bälten
Utövare delas vanligtvis in grader som gestaltas av bältesfärger. Det finns 19 olika grader, 10 elevgrader med bälten i olika färger, samt 9 svartbältesgrader. Gradernas syfte är att ge en ungefärlig bild av utövarens erfarenhetsnivå.

Vem kan träna?
Taekwondo passar gammal som ung. Det är en träningsform som ger styrka, kondition, spänst och smidighet, men även disciplin, ödmjukhet och självförtroende. Var och en tränar utifrån sin egen nivå och utvecklas i sin egen takt, under kamratliga förhållanden och i en härlig gemenskap.